f
^

Jaap Valkhoff

door Martin Valkhoff.

(Rotterdam, 29 januari 1956). Tweede zoon van Jaap Valkhoff. Als archeologisch tekenaar werkzaam bij het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam. Speelt vanaf zijn 9e gitaar. www.flickr.com/photos/martin_valkhoff/

0.Valkhoff,-Jaap-web

Jaap Valkhoff (ROTTERDAM, 16 AUGUSTUS 1910 – HOEK VAN HOLLAND, 3 JULI 1992)

Jaap begon met accordeon spelen toen hij drie jaar oud was. Ook zijn zussen Marie en Jopie speelden accordeon. Jaap en Marie werden lid van de accordeonvereniging Kunst en Vermaak en repeteerden in een zaaltje boven het café van

Kees de Leur op de Hoogstraat.

Rond 1920 werden Jaap en Marie lid van de accordeonvereniging D ‘Accordeon waar Jaap reeds op zijn twaalfde jaar twintig leerlingen had. Op zijn zeventiende kreeg hij zijn eerste vaste engagement in de dancing Alcazar op de Schiedamschedijk. Hij startte in 1930 The Three Hawcourts met Jopie en zijn broer Arie. De artistiek leider van de fameuze dancing Pschorr aan de Coolsingel, Theo Moens, was de naamgever van het trio. Toen Jopie verkering kreeg werd zij vervangen door de Rotterdammer Frans Beekmans op slagwerk. The Hawcourts werkten o.a. in café Tetterode aan de Hoogstraat en het Crystal Palace, eveneens aan ‘De Dijk’, zoals uitgaanscentrum in de volksmond werd genoemd.

Altsaxofonist Jan Scholmeyer, wiens vader accordeonreparateur was, bracht Jaap de grondbeginselen bij van het saxofoonspel. Jaap kocht een Conn tenorsax. The Hawcourts debuteerden voor de AVRO radio in 1932. Tijdens hun langdurige engagement in de Cosmopoliet keerde Jopie eind 1935 terug bij het trio. Arie had inmiddels contrabas leren spelen, Jaap baritonsax en zang. In 1936 begon Jaap een jazzy orkest onder zijn eigen naam met Jopie, Arie, drummer Jaap Kooiman en de saxofoniste Annie van ’t Zelfde. In 1937 maakte Jaap deel uit van het ensemble Secco’s Gitanos van de uit nazi-Duitsland gevluchte joodse violist Hans ‘Secco’ Seligsohn. De behoefte aan amusement was tijdens de bezetting groot. Een avond in het theater betekende een paar uur ontsnappen aan de grimmige situatie van alle dag.

Tijdens de oorlog werkte Jaap wederom bij Secco’s Gitanos, het orkest Piet van Dijk en was hij muzikaal leider van het orkest van de Deense entertainer Boyd Bachman(n). Na de bevrijding, richtte Jaap in opdracht van de VARA met de andere knoppenaccordeonisten Jan Gorissen en Johnny Holshuysen het radio-orkest Accordeola op. Jaap begon café De Paardenstal in de Zwarte Paardenstraat, Taboe in de Teilingerstraat en later

met zijn broer Arie, de Oase Bar in de Schilderstraat. Jaap verliet de Oase Bar in 1966 en startte op 7 september 1967 De Horlepiep in de Proveniersstraat. Jaap hield in 1975 de horeca voor gezien en verving Piet Koopmans bij het accordeontrio de Three Jacksons, die in die tijd miljoenen platen verkochten.

Op 3 juli 1992 werd Jaap in Hoek van Holland van zijn fiets gereden en overleed. Jaap Valkhoff schreef meer dan tweehonderd liedjes waaronder de Rotterdamse schlagers Langs de Maas, Ben je in Rotterdam geboren, Dat kan alleen in Rotterdam, Hand in Hand Kameraden, Mijn eigen Rotterdam, Denk je nog aan die Tijd en het onsterfelijke Diep in mijn Hart.

Jaap Valkhoff, die als geen ander zijn liefde voor ‘zijn’ Rotterdam bezong, was ook een van de meest productieve componisten van Jordanese smartlappen. (Bron: o.a. ‘Diep in mijn hart’. Het muzikale leven van Jaap Valkhoff)