f
^

Dick Rijnooy

door Theo van den Boogaard

(Castricum, 25 maart 1948). Bekend van zijn tekeningen voor Hitweek en Aloha en de Sjef van Oekel strips, naar de creatie van Wim T. Schippers. www.theovandenboogaard.nl

 0-Rijnooy,-Dick-web

Geïnspireerd door de slagwerker Tonny de Goey, die speelde in de Circus Schouwburg aan het Stationsplein, ging Dick tegen het advies van zijn ouders in drummen. De enthousiaste jazzfan werd in december 1937 bestuurslid van de Nederlandsche Hot Club afdeling Rotterdam, eerst als penningmeester, later ook als secretaris.

Op 23 augustus 1943 begon Dick in het café Belvédère aan de Rechthuislaan op Katendrecht bij het orkest van de trompettist Teddy Cotton als vervanger van de Surinaamse slagwerker Frits Blijd, die na onenigheid was vertrokken. Op 3 november 1943 faalde het waarschuwingssysteem op de Kaap en de Sicherheitsdienst deed een inval in de jazzclub terwijl de band, in plaats van de verordonneerde Duitse muziek te spelen, heftig stond te swingen. Op het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel kreeg pianist Cor Vos het zwaar te verduren en Teddy Cotton werd het spelen verboden. De eigenaar van Belvédère, de Griek Angelo Zannis, werd ook aan de tand gevoeld, maar hij kwam vrij nadat zijn echtgenote wat bontmantels op het S.D. hoofdkwartier achterliet. De plaats van Teddy Cotton werd ingenomen door Jan Bogers. De band speelde verder met de tenorsaxofonist Jan Straatman als orkestleider, Wim Hannaart op piano en de gitarist Bob Schoonlinge. De laatste zou de oorlog niet overleven. Belvédère sloot in december 1943 en Dick verkaste tot eind mei 1944 naar de Mirador in Schiedam.

Na de bevrijding vormde hij een trio met Jan Straatman en pianist Wim Struyk, The Swing Squad. Zij speelden van 15 januari tot en met 14 april 1946 in café De Kroon aan de Stationssingel (voorheen gelegen aan het Hofplein). Dick’s eerste kennismaking met de in 1937 opgerichte band The Sound Diggers (tijdens de oorlog Klankdelvers) was het proefspelen in Homobonus op 5 november 1945. Bezetting: o.a. pianist Cock van de Bergh, Kees visser (saxen), Wim Droog (trompet, trombone) en de gebroeders Broekman op bas en gitaar.

In 1947 speelde de Rotterdamse saxofoniste Annie van ’t Zelfde bij de band tijdens hun engagement in De Spil aan de Dordtsestraatweg. In dat zelfde jaar nam Dick de leiding over van de Sound Diggers, die toen een beroepsorkest werden. De eerste twee jaar was Juup Bakker de zangeres van de band. In de periode 1947-

1953 traden the Sound Diggers op met Elly Roy. Op het hoogtepunt telde het orkest veertien leden. In de loop der jaren werd de band van Dick Rijnooy steeds kleiner. Een tijd lang heeft hij opgetreden met gezelschappen van zes, zeven man tot de band in 1978 stopte.

In 1985 was Dick betrokken bij de oprichting van de Rotterdamse Artiesten Club (RAC), een vereniging van oud-artiesten. Handelsplaten van the Sound Diggers zijn nooit verschenen, wel zijn in ongeveer 1946 vier nummers opgenomen in de Siegro Studio’s in Rotterdam. Kopieën van die opnamen, deels met zangeres Juup Bakker, bevinden zich in het muziekarchief van de radiomaker Roland Vonk. Op 23 augustus 1998 overleed Dick Rijnooy wiens motto was: ‘er altijd verzorgd uitzien’.