f
^

OVER RJAM

Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial

OB-De-Vries-def--web

 

Over R†JAM
Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

Tijdens de begrafenis van de slagwerker Tony Viola op 20 oktober 2008 werd door velen gememoreerd aan het feit dat er in de stad vrijwel geen waardering is voor – en kennis over de Rotterdamse jazzmusici. De aanzienlijke respons op de inzamelingsactie voor een gedenkteken met Viola’s beeltenis motiveerde een groep centrumbewoners tot het oprichten van de stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial. Een kleine maand later kwam het gezelschap, uitgebreid met een aantal deskundigen, in café De Ridder bijeen voor een nadere concretisering van het project. Veel goede ideeën zijn in de kroeg ontstaan. Het plan: de herinneringen aan de Rotterdamse jazzcoryfeeën levend houden door middel van realistische portretafbeeldingen, ontworpen door gerenommeerde striptekenaars en illustratoren, uitgevoerd als duurzame, geëmailleerde borden en muurschilderingen.

De Oude Binnenweg bleek hiervoor de meest geschikte locatie. Hier was namelijk ooit het legendarische jazzpaleis Mephisto gevestigd. Het initiatief werd opgepakt door het Centrum Beeldende Kunst – zij zijn verantwoordelijk voor de beeldende kunst in de openbare ruimte – en de eerste werken kregen gestalte. Het kostte veel tijd de betrokken pandeigenaren te overtuigen van het belang van het RJAM project. Mede vanwege de financiering moest het plan gefaseerd gerealiseerd worden. Geleidelijk zag men in dat de werken van een hoge artistieke kwaliteit zijn en dat een gebouw daardoor een monumentale meerwaarde krijgt.

Het RJAM project is als het ware een groeibriljant. Deze jazz- en striproute is een markante, door bekende striptekenaars en illustratoren getekende portrettengalerij verspreid over de Oude Binnenweg en de aangrenzende zijstraten (Boomgaardhof, Boomgaardstraat, Jacobus- en Mauritsstraat). In de loop der tijd werd een dertiental afbeeldingen gerealiseerd.

In de serie geëmailleerde borden tref je werk aan van:
Theo van den Boogaard (drummer Dick Rijnooy),
Robert van der Kroft (saxofonist Piet le Blanc),
Jan Kruis † (pianist Rob Franken),
Martin Valkhoff (multi-instrumentalist Jaap Valkhoff),
Louise Lagerweij (drummer Tony Viola),
Wouter Tulp (violist en orkestleider David de Groot),
Martin Lodewijk (pianist Nico de Rooy),
Lorenzo de Bruin (zangeres Mitsey Smeekens) en
Erik Kriek (zangeres Annie de Reuver) onthulling gepland in het voorjaar van 2018.

De muurschilderingen zijn gemaakt door:
Peter Pontiac † (trompettist Louis de Vries),
Dick Matena (saxofonist Piet Noordijk),
Joost Swarte (saxofonist Meijer Wery) en
Wilbert Plijnaar (zangeres Rita Reys).

Het legendarische jazzpodium Negropalace Mephisto is geëerd met een grote muurschildering aan het Boomgaardhof gemaakt door Ilse Weisfelt en Joren Jushua van Rewriters 010.

Het project wordt organisatorisch gedragen door de stichting R†JAM en het Centrum voor Beeldende Kunst. Het initiatief wordt ondersteund door het Museum Rotterdam, Bureau Binnenstad, Bureau Kunst in de Openbare Ruimte, de stichting Bevordering van Volkskracht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Erasmusstichting, de Gebiedscommissie Centrum en stichting Music Inspired Art.

Sponsoren en of donateurs kunnen een ontwerp adopteren of nieuw laten verwezenlijken. De kosten hiervan zijn mede afhankelijk van het aantal kleurgangen en het formaat. Inlichtingen over dit unieke project zijn te verkrijgen bij:

hanszirkzee@gmail.com

 

Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial

Wim de Boek
Raimondo Di Battista
Jan Jansen
Robert van der Kroft
Ruud van Middelkoop
Wim van Zon
Hans Zirkzee

 
Ambassadeurs

Frank van Berkel
Peter Broekhuizen
Jules Deelder
Paul van de Laar
Jim Postma
Aad van der Stel
Eric Vloeimans
Roland Vonk

 
Adres
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial
Prinses Julianalaan 92b
3062 DM Rotterdam
Inschrijfnummer KvK 24478455

www.r-jam.nl

 
Foto’s website
Wim de Boek
Hans Buitendijk
Henk van der Kroon
Nederlands Jazz Archief
Koos Stadhouders
Collectie Hans Zirkzee