f
^

OVER RJAM

Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial

OB-De-Vries-def--web

 

Over R†JAM
De aanleiding tot de oprichting van R†JAM was het overlijden op 16 oktober 2008 van de Rotterdamse jazzdrummer Tony Viola. Tijdens zijn begrafenis werd gememoreerd dat er vrijwel geen waardering is voor de eigen Rotterdamse jazzmusici. Er zou voor hen een blijvend monument moeten worden opgericht. Kort na de teraardebestelling heeft de concertpromotor Dineke Baart deze gedachte tot uitvoer gebracht door een gedenkplaat van Tony Viola te laten ontwerpen. De bemoedigende respons op de inzameling van de benodigde geldmiddelen motiveerde een kleine werkgroep om het idee van een hommage aan de Rotterdamse jazzmusici verder uit te werken.

De stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial herdenkt de overleden Rotterdamse jazzmusici op artistieke wijze. Eén van de initiatieven van R†JAM is de vervaardiging van portretillustraties van de Rotterdamse jazzcoryfeeën door gerenommeerde striptekenaars en illustratoren. De afbeeldingen van Theo van den Boogaard, Lorenzo de Bruin, Robert van der Kroft, Jan Kruis, Louise Lagerweij, Martin Lodewijk, Dick Matena, Peter Pontiac, Wouter Tulp, Martin Valkhoff en Joost Swarte worden uitgevoerd op geëmailleerde borden en een aantal muurschilderingen. Hiermee en de publicatie van de biografieën van de Rotterdamse jazzmusici tracht de stichting R†JAM hen voor de vergetelheid te behoeden.

De kunstwerken zijn permanent te zien op en rond de Oude Binnenweg. Per slot van rekening was hier ooit het legendarische jazzpodium Negropalace Mephisto gevestigd.
Het project wordt organisatorisch gedragen door de stichting R†JAM en het Centrum voor Beeldende Kunst. Het initiatief wordt ondersteund door het Museum Rotterdam, Bureau Binnenstad, Bureau Kunst in de Openbare Ruimte, de stichting Bevordering van Volkskracht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Erasmusstichting, de Deelraad Centrum en stichting Music Inspired Art.

Sponsoren en of donateurs kunnen een ontwerp adopteren of nieuw laten verwezenlijken. De kosten hiervan zijn mede afhankelijk van het aantal kleurgangen en het formaat. Inlichtingen over dit unieke project zijn te verkrijgen bij:

dinekebaart@hotmail.com

hanszirkzee@gmail.com

 

Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial

Dineke Baart
Wim de Boek
Raimondo Di Battista
Jan Jansen
Ruud van Middelkoop
Koos Stadhouders
Hans Walgenbach
Hans Zirkzee

 

Ambassadeurs

Frank van Berkel
Peter Broekhuizen
Jules Deelder
Paul van de Laar
Jim Postma
Aad van der Stel
Eric Vloeimans
Roland Vonk

 

Adres

Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial
Mariniersweg 234
3011 ZZ Rotterdam
Inschrijfnummer KvK 24478455

www.r-jam.nl

 

Foto’s website

Wim de Boek
Hans Buitendijk
Henk van der Kroon
Nederlands Jazz Archief
Koos Stadhouders
Collectie Hans Zirkzee