f
^

JAZZ IN ROTTERDAM

door Hans Zirkzee

De betekenis van de Rotterdamse jazzmusici valt niet te onderschatten. Rotterdam is niet alleen vanwege het North Sea Jazz Festival een echte jazzstad. In zijn met de Jacques Dutilhprijs 2016 gelauwerde boek Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur toont auteur Hans Zirkzee aan dat de jazz al vroeg een vruchtbare voedingsbodem vond in de zich snel ontwikkelende havenstad. De rol van de jazzmuziek in Rotterdam is bovendien veel omvangrijker dan tot nu toe is aangenomen. Haar grote sociaal-culturele, economische en promotionele betekenis moet niet worden miskend. Jazz versterkt de internationale uitstraling van Rotterdam. Het culturele aanbod is vaak doorslaggevend bij de keuze voor de vestiging in een grote stad. In het verleden viel de jazz over het algemeen in de smaak bij een hoogopgeleid en kapitaalkrachtig gehoor. Nu trekt de jazz ook een jong en gemêleerd publiek. De stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial is er niet alleen voor de modale jazzfan en de gemiddelde stripliefhebber. Ook de ‘gewone’ Rotterdammer weet de aandacht voor de eigen musici en artiesten zeer te waarderen.

´Rotterdam was en is een onvervalste pioniersstad. Kort na de Eerste Wereldoorlog arriveerde de nieuwe muziek op de jonge Coolsingel boulevard. Tijdens The Roaring Twenties verwierven de Rotterdamse jazzmusici zich een internationale status. De stad bouwde de grootste theaters en dancings, zoals het legendarische Pschorr en het Grand Theater. Kort na het bombardement gingen de Rotterdammers weer stappen. Het amusement stond tijdens de Tweede Wereldoorlog op een kwantitatief hoogtepunt en de jazzmuziek verkeerde in een paradoxale positie. Na Dolle Dinsdag stopte de muziek in de stad zonder mannen. De jaren na de bevrijding waren pure armoede en niet alleen voor de jazz. Pas in 1963 stond er weer een Amerikaanse saxofonist op een Rotterdams podium. De nieuwe Doelen startte een fameus jazzfestival. De concerten in de Harbour Jazz Club, B14, Dizzy, de Jazzbunker en later Thelonious zijn illustratief voor het rijke palet aan stijlen en genres dat kenmerkend is voor de hedendaagse jazz. Ook de gerenommeerde jazzopleiding van Codarts, de Lantaren, Bird, North Sea Round Town en het North Sea Jazz Festival plaatsten Rotterdam weer op de internationale jazzkaart. De jazz in Rotterdam gaat met ups en downs. De R†JAM eert de jazzmusici uit het verleden.´

AAA-JiR-cover-def-web

Het boek Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grotestadscultuur door Hans Zirkzee beschrijft deze ontwikkelingen. Het is een spectaculaire reis door de tijd en het bewaart daarmee de geschiedenis voor de toekomst. Het draagt bij tot een groter cultureel bewustzijn van de oude en de nieuwe Rotterdammers, maar Jazz in Rotterdam zal ook een groot publiek bekoren.

www.jazzinrotterdam.com

Met de ‘Jazzapp’ van Rotterdam Routes kan men een wandeling maken langs de jazzy hotspots in Rotterdam.

rotterdamroutes.nl/route/jazzroute-rotterdam

Meer Lezen ?   Contact